Historien om Ongoing

I april 2024 hade Ongoing 11 857 användare i 30 länder och med 150 olika integrerade mjukvaror. Integrationerna gör att cirka 3 miljoner ordrar kan hanteras varje månad och fraktas ut till 194 länder.

Men så har det inte alltid varit, utan började med att grundarna Gerhard Guron och Henrik Ekman först stötte på varandra 2007. Här kan du läsa mer om Ongoings historia och hur företaget växt fram till vad det är idag.

Ongoing Historian 2007

Idén om Ongoing föds

Gerhard Guron och Henrik Ekman träffas för första gången 2007 och skulle komma att bli startskottet för Ongoing. Gerhard arbetar under tiden som chef på ett mjukvaruföretag inriktat på logistik och Henrik driver eget företag och utvecklar logistiksystem för olika internationella företag. De båda delar en vision om att i grunden förändra hur man utvecklar, säljer, implementerar och uppdaterar mjukvara inom lager- och logistik, och deras affärsidé föds.

För att förverkliga sin gemensamma vision och avsätta tid för planering av deras nya företag säger Gerhard upp sig från sin nuvarande roll. Under tiden vidareutvecklar Henrik den WMS-mjukvara han byggt för att den framåt skall bli säljbar.Ongoing Historian 2008

Ongoing blir verklighet

Ongoing blir slutligen verklighet 2008 när det grundas i Göteborg av Henrik Ekman och Gerhard Guron. De tar inga lån eller externt kapital utan finansierar starten med privata pengar och satsar hårt på att snabbt få betalande kunder.

Namnet Ongoing syftar på grundarnas tanke att företaget, medarbetarna och mjukvaran alltid skall utvecklas och röra sig framåt. När företagsnamnet är satt så tas också första loggan fram.
Första lokalen är ett litet vindsrum vid Chalmers Tekniska Högskola (se bild). Gerhard säljer oupphörligt medan Henrik snabbt hjälper de första kunderna att komma i gång.

Ongoing erbjuder just nu ett molnbaserat WMS som är enkelt att starta i gång och som är paketerat som en tjänst (Software As A Service). Kunderna betalar ingen startavgift utan i stället en månadsavgift baserat på antal användare. Denna prismodell gör det enkelt för kunderna att komma igång.

Vid denna tid krävde logistiksystem som tex WMS-system stora investeringar och de tog lång tid att komma i gång och använda. Systemen installerades ofta lokalt hos kunden som behövde köpa egna servrar, databaslicenser med mera. När systemen väl var på plats var de ofta krångliga att använda, uppdatera och det var dessutom tidsödande och komplicerade att integrera med andra system.

Första kunden är Tranås Åkeri, ett litet logistikföretag i Småland som fortfarande använder tjänsten. VD:n Thore Göransson (se bild) tror på företaget och har behov av en mjukvara för att hantera sitt 3PL-lager. Än idag är de användare av Ongoing WMS.Ongoing historian 2009

Mål på 1000 kunder

2009 anställs den första medarbetaren, en 21-åriga Chalmeristen Mattias, som arbetar extra vid sidan av studierna.

Främst mindre logistikföretag blir kunder men intresset från större företag växer. DB Schenker och Scandinavian Supply Chain blir de första större kunderna efter att ha utvärderat Ongoing.

Gerhard och Henrik är stolta över sin framgång och sätter ett mål att någon gång i framtiden ha 1 000 företag som kunder.

Henrik vidareutvecklar systemet i nära samarbetet med kunderna som de första åren är främst tredjepartslogistiker som behöver ett flexibelt WMS för att kunna hantera många olika godsägare samtidigt.

TA-systemet Unifaun (numera nShift) blir den första integrationspartnern.

Ongoing historian 2010

Logistikmässan i Göteborg

Företaget växer i hög fart och snart blir vindsrummet på Chalmers för trångt. 2010 hyr istället Ongoing in sig på ovanvåningen i en villa i Örgryte, Göteborg.

Medarbetare nummer två, Samuel anställs. Även han med en master från Chalmers Tekniska Högskola.

Ongoing har nu tio kunder och visar upp sig framgångsrikt på Logistikmässan i Göteborg.

Ongoing historian 2011 2012

Nordisk expansion

Under 2011-2012 växer Ongoing i Norden tack vare samarbete med flera olika integrationspartners. Första kunderna i Norge är Moss Transportforum och Colliflow. Första kunden i Finland är Kaukokiito, ett av Finlands största logistikföretag. BioTech-bolaget NOVO Nordisk blir första kund i Danmark.

Ongoing historian 2013

Baltisk expansion

Ännu en gång växer Ongoing ur sina lokaler och flyttar 2013 in i en kontorsvilla i centrala Göteborg.

Flera nya kunder i Sverige, övriga Norden och Baltikum, bland annat logistikföretaget Boomerang med verksamhet i Estland.

Fyra medarbetare, alla systemutvecklare med masterexamen från Chalmers, anställs för att klara tillväxten.Ongoing historian 2014 2015 2016

Fredrik Einarsson blir VD

Flera nya integrationer till TA-system, affärssystem och webshoppar driver tillväxten.

Flera kompetenta ingenjörer anställs och företaget får kund nummer hundra som är norska logistikföretaget RST Logistikk. 

Fredrik Einarsson tar över som VD för bolaget. Fredrik har arbetat två år i bolaget, först som systemutvecklare och sedan som marknadsansvarig. Första konferensen anordnas.

Fortsatt internationell expansion. Ett av Italiens stora logistikföretag Tiesse blir kund. En av Nordens största 3PL-företag Aditro blir kund.


Ongoing Historian 2017 2018

Kraftig utveckling av e-handeln

Kraftig ökning av kunder som hanterar sin egen logistik och lager. E-handels kraftiga utveckling driver på behovet av ett molnbaserat WMS. En av många nya kunder är Proteinbolaget som säljer kosttillskott, mm på nätet.

Marknadens behov av att mjukvaror skall kommunicera gör att Ongoing fattar det strategiska beslutet att inte bara göra egna integrationer utan också utveckla tekniska gränssnitt, så kallade API:er, för att underlätta för olika parter att bygga integrationer till Ongoing.

Ongoing historian 2019

Automation på framtåg

Ongoing flyttar till nuvarande lokaler i direkt närhet till sitt ursprung, Johanneberg Science Park intill Chalmers Tekniska Högskola i centra Göteborg.

Utveckling sker av automations-API:er för att möta den starka efterfrågan av automationslösningar som integreras med Ongoing bland annat Kardex, Element Logic/Autostore och e-motions.

Ongoing historian 2020 2021

Halvvägs till målet om 1000 kunder

Ongoing får kund nummer femhundra, tyska logistikföretaget ITG Fulfillment GmbH.

Utöver den växande skaran av affärssystem, webbshoppar, transportsystem och automationssystem tillkommer flera nya typer av integrerade system som returhanteringssystem, inköpssystem.

Ongoing gör en större uppdatering av designen.

Ongoing historian 2022

8500 användare i 24 länder

Ongoing växer snabbt med många nya kunder och medarbetare och dubblerar sin kontorsyta.

Över 6 000 företags varuflöden körs i Ongoing. 8 500 användare i 24 länder använder Ongoing dagligen.

Ekosystemet av integrerade mjukvaror växer snabbt. I maj 2022 är det 119 olika mjukvaror som är integrerade med Ongoing. Integrationerna gör att cirka 2 miljoner ordrar kan hanteras varje månad i Ongoing och skickas ut till alla världen 195 länder (förutom Syd Sudan och Somalia)

Den visuella identiteten får ett ordentligt lyft och en ny logga tas, bland annat, fram.

Visionen är att förenkla och koppla ihop logistiken för miljontals företag i Norden, Europa och övriga världen.